Snapchat

Snapchat er en populær video- og fotodelingstjeneste, som stort set udelukkende bruges til daglig hyggelig og sjov kommunikation.

Positive ting ved Snapchat

  • Det er både sjovt og nemt at tage billeder og sende dem til sine venner. Det grafiske look er farverigt og fyldt med spræl og emojis, så man bliver glad af at se sin venneliste. 
  • Billederne der deles er typisk upolerede og uformelle af hverdagsoplevelser. Børnene siger selv, at de værdsætter den direkte kommunikation, og de synes at det er et mere ærligt medie. 
  • Målgruppen for den enkelte snap specificeres fra snap til snap, så det er utroligt let at vælge, hvem der skal modtage ens billede. 
  • Kommunikationen er hverken seriøs, gennemtænkt ellers ubevidst strategisk. Der bruges ofte filtre som er fjollede og legende.
  • Børnene påpeger selv at det er lettere at aflæse hinanden, da de ofte sender nærbilleder af ansigter.

Hvorfor aldersgrænsen bør overholdes

Aldersgrænsen for oprettelse af en profil på Snapchat er 13 år, og den bør overholdes af flere årsager. Den primære årsag er streaks (beskrevet nedenfor), da streaks generelt fylder usundt meget for de mindre børn. Desuden kan mindre børn have svært ved at navigere i den hurtige kommunikation, hvor de ofte ikke når at tænke nærmere over hvad de skriver til hinanden og kan komme til at skrive noget de ikke mener. Blandt de yngre børn er der desuden en tendens til at tænke, at grimme kommentarer i snaps ikke har følelsesmæssige konsekvenser, fordi billedet forsvinder efter få sekunder.  

Problematiske ting ved Snapchat

Det allerstørste problem ved Snapchat er efter vores mening streaks: Når to personer snapper sammen minimum én gang hver inden for 24 timer hver eneste dag, opnår de en såkaldt snapstreak, som er illustreret i form af en flamme med et tal ved siden af. Tallet viser hvor mange sammenhængende dage, de to personer har snappet sammen, og flammen slukkes, hvis én af personerne ikke sender en snap før tiden er udløbet.

Blandt børn og unge er snapstreaks blevet et symbol på venskab: Des højere tal, des stærkere venskab. Og ingen vil være den, der lader ilden brænde ud, for det betyder, at man ikke går op i at have den anden som ven. De bruger desuden snapstreak-tallet til at illustrere deres venskab over for omverdenen; som et bevis på at de er meget tætte venner. 

For mange børn og unge opleves snapstreaks som en daglig stressfaktor, for ofte har de flere flammer kørende samtidig, som alle skal holdes ved lige. Det at snappe med sine venner er pludselig blevet en forpligtelse, og indholdet i snappene kan begynde at blive meningsløst. 

Derudover mener vi, at nedenstående er problematisk ved Snapchat:

  • Snapscore: En yderligere stressfaktor, der har til hensigt at få Snapchat-brugere til at snappe oftere, er ens samlede score. Dette tal viser, hvor mange snaps man har sendt og modtaget nogensinde, og helt underbevidst arbejder man for at få en højere score.
  • Ét fælles billede sendt til fx 30 personer kan afføde 30 svar, der potentielt alle skal besvares enkeltvis. 
  • SnapMap: Funktion der afslører ens geografiske position, hvis man ikke har slået den fra. Denne form for overvågning gør det let at: føle sig uden for fællesskabet, hvis andre er sammen uden en selv; udøve social kontrol ved at tjekke om ens venner er der hvor de siger de er; aflure andres adresse (hvis de siger at de befinder sig hjemme)
  • For os voksne kan det være svært at hjælpe til at løse en konflikt, idet afsendte beskeder hurtigt forsvinder igen.
  • Det er nemt at blive kontaktet af fremmede, hvis ens profil ikke er privat.

Gode råd

  • Hvis du har givet dit barn på under 13 år lov til at være på Snapchat, er det en god idé at aftale, at barnet max. bruger app'en hver anden dag, så han/hun undgår at blive stresset og presset over streaks, der skal vedligeholdes.
  • Opstil i fællesskab regler for hvornår notifikationer fra Snapchat og andre apps ikke må forstyrre fx under aftensmaden. Dette kan gøres ved at slå telefonen lydløs eller at slukke den. 
  • Tal jævnligt med dit barn om hvilken type snaps han/hun sender, hvilke kontakter han/hun har og om han/hun har oplevet noget ubehageligt. 
  • I forbindelse med SnapMap er det en god idé at tale med sit barn om privatliv, behovet for ikke at stå til regnskab og vigtigheden af ikke at lade andre stå til regnskab. Følg evt. også Klubbens vejledning til privatindstillinger.